SNELHEID van de BEWEGINGEN op VIDEO

Om de bewegingen van de hond beter te bestuderen, kan je de snelheid van de video aanpassen. Klik onderaan de video op “INSTELLINGEN” (1) en klik vervolgens op “AFSPEELSNELHEID” (2).

Deze zal op “NORMAAL” staan, u kan de snelheid verlagen naar bijvoorbeeld 0.75 of 0.5 waardoor de beweging trager zal gaan en je het gangwerk beter kan bestuderen.

STAP

 

Dt is de traagste gang van de hond en wordt gebruikt voor korte afstanden, vooral wanneer de hond moe is of aan de lijn loopt.

Stappen is ook de minst inspannende gang. Hij bestaat uit vier opeenvolgende slagen waarbij elk been stapt (opheffen/zwaaien/steunen/afduwen).

POWERWALK

 

Een andere vorm van stappen is de “power walk” en wordt gebruikt wanneer een last wordt getrokken. De stappen zijn korter en langzamer, en de driebenigeondersteuning heeft de overhand. De fasen van tweebenige ondersteuning zijn afwezig (of zeer kort), en er is geen noodzaak voor zijwaartse bewegingen van het hoofd en de staart.

DRAF

 

De draf is een veelvoorkomende gang bij honden. Deze gang is zeer geschikt voor oneffen terrein en het afleggen van lange afstanden met een redelijke snelheid. Het werk wordt gelijkmatig verdeeld over alle vier de ledematen, en de diagonale ondersteuning vergemakkelijkt het behoud van het evenwicht.

Vergeleken met andere viervoeters vertoont de hond een breder scala aan variaties in de draf. Bij een langzame draf ontbreekt de zweeffase, waardoor het lichaam constant wordt ondersteund door de ene of de andere diagonaal.

TELGANG

 

De telgang is een looppatroon dat bestaat uit twee fasen. De twee zijdelingse ledematen dragen afwisselend het gewicht, wat betekent dat de linkervoorvoet en linkerachtervoet tegelijk bewegen, evenals beide rechter ledematen. Dit resulteert in een heen-en-weer- beweging van het gewicht van de hond, van links naar rechts.

LANGZAME GALOP

 

De galop is een loopgang bestaande uit drie fasen, waarbij bij hoge snelheden een zweeffase optreedt. De volgorde waarin de ledematen de grond raken is 1-2-1: eerst een achterbeen, dan een diagonaal paar, gevolgd door een voorbeen en een zweeffase.

NORMALE GALOP

 

Galop is een snel en comfortabele gang voor de honden. Het is een gangwerk dat gekenmerkt wordt door een reeks sprongen waarbij de hond afwisselend met zijn achterbenen en voorbenen naar voor beweegt. De galop is een vijffasige beweging waaronder één zweefmoment.

RENGALOP

 

In de rengalop kan een hond zijn hoogste snelheden bereiken. Dit varieert per hond, maar snelle rassen zoals de Greyhound kunnen snelheden van 50 à 60 kilometer per uur bereiken.